PEKTYNA ŻELUJĄCA BIO BEZGLUTENOWA ARCHE 22G

#T3020

Cena produktu

7.45 PLN

Pektyna żelująca BIO, to doskonały zagęstnik do różnego rodzaju przetworów owocowych oraz deserów. Jest to produkt bezglutenowy. Opakowanie 22 g wystarcza na przetworzenie kilograma owoców.

Pektyna żelująca zawiera w swoim składzie:

- Marantę trzcinową - to bezglutenowa, lekkostrawna i pożywna mąka skrobiowa zwana arrowroot, pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych pochodzących z Ameryki Południowej. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także zamiennika mąk glutenowych. Maranta trzcinowata polecana jest dla alergików, ze względu na możliwość jej zastosowania w różnych daniach, ma także bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz właściwą florę bakteryjną. 
Maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, może być używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw: klarownych zup i sosów, puddingów, ciastek, galaretek , budyniów, lodów oraz wypieków dla dzieci. Maranta nie ma nieprzyjemnego posmaku, a potrawy zagęszczane marantą trzcinowatą nie stają się szkliste tak jak jest to w przypadku potraw wiązanych skrobią ziemniaczaną czy mąką kukurydzianą. 
- Agar-agar - jest produktem roślinnym, składającym się ze śluzowej wydzieliny kilku rodzajów wodorostów - agarofitów. Stąd jego nazwa. Agar-agar działa podobnie do żelatyny, nie topnieje jednak tak łatwo i ma twardszą teksturę. Przydatną informacją dla osób, które cenią sobie niskokaloryczne pożywienie będzie fakt, iż agar-agar w ogóle nie dostarcza kalorii. Agar-agar korzystnie wpływa na płuca, ma dobroczynny wpływ na wątrobę. Zmniejsza stany zapalne i inne stany gorąca w obrębie serca i płuc. Jest delikatnie przeczyszczający. Agar-agar jest używany do wspomagania trawienia i utraty masy ciała, leczenia hemoroidów i pozbywania się z ciała toksycznych i radioaktywnych odpadów. Stanowi także dobre źródło wapnia i żelaza.

Sposób przygotowania: Wymieszać 22g pektyny z 0,5kg cukru i 1kg owoców, dodać 3 łyżki soku z cytryny i mieszając doprowadzic do wrzenia. Gotować 5-10min, napełnić słoiki i odwrócić denkami do góry. Po otwarciu przechowywać w lodówce. 


Najchętniej kupowane produkty

OLEJ Z NASION MALIN ETJA 50ML
23.50 zł
OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY BIO BIO PLANETE 400ML
25.50 zł
WITAMINA D3 K2 KROPLE 800IU/18MCG DR.JACOB'S 20ML
70.99 zł
HERBATA WELLNES COLLECTION YOGI TEA
13.55 zł

Podobne produkty

KREM Z KASZTANOW BIO ALCE NERO 270G
17.39 zł
KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY BIO DARY NATURY 180G
13.75 zł
KONFITURA Z POZIOMKI EKO DARY NATURY 170G
11.79 zł 10.62 zł
KONFITURA Z PAPRYKI EKO DARY NATURY 200G
7.75 zł 6.98 zł