OLEJ ARGANOWY BIO ETJA 50ML

#T269 , Producent: NATURA SIBERICA

Cena produktu

21.90 PLN

DRZEWO ARGANOWE /Argania Spinosa/

Rośnie na ograniczonym południowo-wschodnim obszarze Maroka, gdzie jest unikalną rośliną dla swojego regionu. Gatunek drzewa z monotypowego rodzaju pochodzi z rodziny roślin sączyńcowatych należących do rzędu wrzosowców występujących na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Drzewo osiąga wysokość do 10 metrów, rodząc zielone owoce mające w środku orzechy. Nazywane jest drzewem życia, albowiem z orzechów dostarcza surowca w postaci oleju arganowego, który posiada właściwości lecznicze.

NATURALNY OLEJ ARGANOWY BIO /Argania spinosa Karnel Oil/  

Nierafinowany, zimnotłoczony, kosmetyczny olej otrzymywany ze świeżych orzechów drzewa arganowego. Posiada lekko pomarańczowe zabarwienie o charakterystycznym lekko gorzkawo-orzechowym zapachu. Wykorzystywany  w medycynie i kosmetyce naturalnej. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe około 80% głównie w linolowy omega-6 i oleinowy omega-9. Zawiera w sobie witaminę „E”, która zmniejsza procesy utleniania, wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, a jej stężenie jest dwukrotnie większe niż w oliwie z oliwek. Posiada również wiele substancji czynnych, w których znajdują się grupy związków antykancerogennych takich jak: karoteny, polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, tokofer, alkohole triterpenowe, tirukallol łagodzący objawy alergii, sterole regenerujące naskórek oraz butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

PRZEZNACZENIE - NATURLANY OLEJ ARGANOWY BIO 

Olej arganowy przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej, trądzikowej oraz zniszczonej. W delikatny sposób nawilża i ujędrnia skórę poprawiając jej elastyczność. Działa przeciwzapalnie i kojąco na podrażnioną skórę,. Doskonały eliksir młodości do pielęgnacji twarzy oraz starzejącej się skóry, chroni przed przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek opóźniając procesy starzenia. Znakomicie wpływa na odżywienie i wzmocnienie włosów przywracając im naturalny blask. Sprawdza się również w pielęgnacji paznokci, zwiększając ich twardość i piękny połysk.

Olej Arganowy BIO firmy ETJA jest wytwarzany z surowców ekologicznych i w 100% naturalany. Posiada certyfikat BCS DE-ӦKO

SPOSÓB UŻYCIA OLEJKU ARGANOWEGO

Masaż ujędrniający we własnym zakresie
 
Wcierać delikatnie 3-4 krople w czystą twarz do całkowitego wchłonięcia. Olej arganowy można stosować również do całego ciała.
 
Dodatek do kremów, szamponów, odżywek, maseczek regenerujących oraz wielu innych produktów dbających o nasz wygląd.
 
Kąpiel odmładzająco-regenerująca. Wlać (5-10 ml) olejku do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody.
 
Cellulit - Aplikując olej arganowy w miejscach, w którym dochodzi do nierównej i pofałdowanej skóry powoduje jej znaczą poprawę stanu.
 
Wysokiej jakości olej do przeprowadzenia masażu przez wykwalifikowanego masażystę.
 
Włosy - w tym przypadku należy niewielką ilość rozprowadzić na ręce i wmasowywać w końcówki włosów. Na końcu przeczesać włosy grzebieniem i po upływie 15-45 minut zmyć szamponem. Powtarzając kilkukrotnie tą czynność, zauważalny jest spory rezultat. Włosy stają się mocniejsze, lśniące, chronione są przed rozdwajaniem się końcówek oraz bardziej odporne na wysokie temperatury.
 
Pielęgnacja paznokci - Paznokcie  najlepiej moczyć przez kilka minut w lekko rozgrzanym oleju lub wcierać bezpośrednio w płytkę paznokcia. Widoczna poprawa po kilku tygodniach. Paznokcie stają się twardsze oraz nabierają ładnego połysku.
 
W kosmetyce ma bardzo szerokie zastosowanie jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek, maseczek regenerujących oraz wielu innych produktów dbających o nasz wygląd.
 
moczenie stóp, zwalcza problemy popękanych pięt.
 
Używany systematycznie dzięki naturalnym właściwością regeneracyjnym wpływa idealnie na rozstępy, blizny, stwardnienia, łuszczycę, trądzik oraz łojotokowe zapalenia skóry.
HISTORIA OLEJU ARGANOWEGO

Historia drzewa arganowego sięga czasów rdzennej ludności Barberów pochodzenia chamito-semickiego związanych z północną częścią Afryki i Sahary. Drzewo arganowe określane przez tubylców jako drzewo życia spełniało wielką role w egzystencji ludności jak i zwierząt zamieszkujących ciężki do przeżycia pustynny klimat. Jednak najcenniejszym bogactwem tego drzewa był pozyskiwany od wieków olej arganowy, który służył przede wszystkim jako pożywienie i naturalny kosmetyk do celów pielęgnacyjnych.

OLEJ ARGANOWY - CIEKAWOSTKI

Ciekawostką odnośnie drzewa arganowego i uzyskiwanego z niego oleju jest fakt, że drzewa arganii żyją średnio 150-200 lat. Regionem, w którym możemy je spotkać jest tylko Maroko. Obszary, na których występują uprawy zostały wpisane na listę rezerwatów UNESCO. Na pierwsze zbiory trzeba czekać około pół wieku. Zgodnie z tradycją, tłoczeniem oleju arganowego zajmują się marokańskie kobiety. Pozyskiwanie oleju jest bardzo skomplikowane i czasochłonne. Na uzyskanie 1 litra oleju trzeba zużyć ok. 30 kilogramów owoców.

PRZECHOWYWANIE OLEJKU ARGANOWEGO

Zawsze po każdym użyciu zakręcać buteleczkę i przechowywać w chłodnym miejscu.

KRAJ POCHODZENIA

Maroko

Olej nośnikowy BIO jest naturalnym produktem ekologicznym. Wpływ sezonowych zmian pogodowych może wywołać niewielkie różnice w kolorze, zapachu i gęstości.


Najchętniej kupowane produkty

OLEJ Z NASION MALIN ETJA 50ML
23.50 zł
OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY BIO BIO PLANETE 400ML
26.50 zł 20.00 zł
WITAMINA D3 K2 KROPLE 800IU/18MCG DR.JACOB'S 20ML
70.99 zł
HERBATA WELLNES COLLECTION YOGI TEA
13.55 zł

Podobne produkty

SZAMPON PSZENICZNO-OWSIANY SYLVECO 300ML
24.89 zł
BALSAM DO WŁOSÓW MYJĄCY SYLVECO 300ML
29.25 zł
ODŻYWKA DO WŁOSÓW WYGŁADZAJĄCA SYLVECO 300ML
26.60 zł
OLEJ NEEM (MIODOLA INDYJSKA) ETJA 50ML
9.85 zł