• » Witamy na naszym blogu bio-market.pl
  • » Zdrowa dieta - foccacia czyli pyszny włoski chlebek bez glutenu :)

Zdrowa dieta - foccacia czyli pyszny włoski chlebek bez glutenu :)

Wiemy, że w tym zabieganym świecie nie ma czasu na rozkoszowanie się pobytem w kuchni. Wszyscy chcą jeść dobrze, zdrowo i najlepiej jeszcze tanio. Trudne do wykonania, ale możliwe. Poniższy przepis na pyszny chlebek (oczywiście bez glutenu) właśnie taki jest :)


Potrzebne składniki:

1. 100g siemienia lnianego złocistego (len złocisty) -kup tutaj

2. 120g mąki migdałowej -kup tutaj

3. 18g (1,5 łyżki stołowej)  proszku do pieczenia (bezglutenowego)-kup tutaj

4. 1 łyżka suszonego rozmarynu - kup tutaj

5. 1 łyżeczka soli himalajskiej - kup tutaj

6. 8 jajek (całych)

7. 1/4 szklanki oliwy z oliwek - kup tutaj

Opcjonalnie można dodać:

- czarnuszkę - kup tutaj

- sezam - kup tutaj

- czosnek -kup tutaj

Do przepisu możecie dodawać swoje ulubione składniki, za każdym razem je zmieniając, aby się Wam nie znudziło :)


Wykonanie:

1. rozgrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni C

2. mieszamy razem suche składniki

3. w osobnej misce dobrze mieszamy mokre składniki

4. łączymy wszystko ze sobą i wylewamy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem

5. wygładzamy powierzchnię i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut, do zrumienienia góry

6. przed krojeniem czkamy ok 10 minut aż przestygnie


UWAGA!!! Pamiętajcie że focaccia to chlebek płaski (nie wyrośnie on za dużo). Ja zawsze kroję go wzdłuż brzegu i w ten sposób mam dwie kromeczki pysznego chlebka. 


Autor: Marta

Tagi:
  • Zdrowa Dieta
  • bez glutenu
  • chleb
  • eko
  • zrób to sam