• » Witamy na naszym blogu bio-market.pl
  • » Zatrzymajmy lato w słoikach.

Zatrzymajmy lato w słoikach.

Lipiec to idealny czas by rozpocząć produkcję ogórkowych przetworów na zimę. Jeśli jeszcze nie wsadziliście ogórków do słoików koniecznie przeczytajcie naszego posta. Mamy dla was parę wskazówek, które spowodują, że ogórki wyjdą wam jak nigdy dotąd :) 

Po pierwsze zakrętka ma znaczenie- lepsze są sześciozaczepowe, ponieważ szczelniej się zasysają. Słoiki natomiast mogą mieć 20 lat, ale należy zwrócić uwagę czy ich szyjka nie jest wyszczerbiona. Jedynie brak dostępu powietrza zapewni nam trwałość naszych przetworów :) 

Jaką sól wybrać ?- to najczęściej zadawane pytanie. Prawda jest taka, że sól nie ma aż tak dużego znaczenia. Najważniejsza jest jakość ogórków.

My polecamy sól himalajską a ogórki wielkości palca i wszystkie tych samych rozmiarów - dzięki temu równo się ukiszą:) Kupując ogórki wybierajmy twarde, żywozielone z lekko kującymi wypustkami na skórce i  najlepiej zakończone kwiatkiem - mamy wtedy pewność, że ogórki były zbierane niedawno. Przed wsadzeniem ich do słoika należy moczyć w zimnej wodzie około 30 minut - doda im to jędrności. W słoikach układamy bardzo ciasno, żeby żaden nie miał możliwości unieść się nad zalewą - każdy  wystający element spleśnieje:( 

Ostatnia rzecz to woda w przeciwieństwie do soli ma znaczenie. Ogórki najlepiej zalewać zimną wodą oczywiście najpierw należy ją zagotować - dzięki temu pozbędziemy się niechcianych mikroorganizmów, które mogłyby wpłynąć na proces fermentacji. Dlaczego niegorącą ? -   bo spowodujemy wstępne zagotowanie ogórków i zamiast jędrnego kiszeniaka uzyskamy "kapcia" :) 

A teraz czas na nasz przepis na pyszne kiszeniaki:

SKŁADNIKI:

twarde małe ogórki 

parasolki i łodygi kopru

liść laurowy KUPISZ TUTAJ

korzeń i liść chrzanu 

czosnek 

liście dębu, liście wiśni 

Zalewa:

1 czubata łyżka soli himalajskiej KUPISZ TUTAJ  na 1 L przegotowanej wody 


PRZYGOTOWANIE:

Ogórki upychamy ciasno w słoiku. Wkładamy  1 parasolkę i łodygę kopru, obrany korzeń chrzanu wielkości małego palca, 2 obrane ząbki czosnku. Na samym wierzchu kładziemy liść dębu i wiśni -zawarte w nich garbniki spowodują, że ogórki zachowają kruchość :) 

Zalewa: zagotowujemy wodę z solą. Chłodzimy do  około 30 stopni i zalewamy słoik do pełna, zakręcamy i zostawiamy na 5 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do chłodnego miejsca i czekamy aż do zimy :) 


Trzymamy kciuki za przepyszne ogórki ! :D 






Autor: Lucyna

Tagi:
  • KISZENIAKI
  • OGÓRKI
  • PRZETWORY NA ZIMĘ
  • SÓL HIMALAJSKA
  • zrób to sam