• » Witamy na naszym blogu bio-market.pl
  • » POZNAJEMY ZIOLA - ACEROLA

POZNAJEMY ZIOLA - ACEROLA



ACEROLA - MALPIGIA GRANATOLISTNA - MALPIGHIA GLABRA L.


Sezon na choroby zaczął się już na dobre. Warto pomyśleć nad tym aby jako profilaktykę przed przeziębieniami wprowadzić do swojej codziennej diety witaminę C. Sprawdzi się ona bardzo dobrze zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Jednym z najlepszych naturalnych źródeł jest oczywiście acerola.

Acerola, znana też jako wiśnia z Barbados, właśnie wspominaną wiśnię wyglądem przypomina. Jest to jedno z największych źródeł naturalnej witaminy C wśród roślin. W 100 gramach świeżej aceroli znajdziemy 1400 – 2500 mg kwasu askorbinowego. Dodatkowo ogate są również w witaminę A – karoten ( 4300-12500 jednostek międzynarodowych wit. A/100 g), witaminę B1, PP, B2. Spośród soli mineralnych nalezy wymienić żelazo ułatwiające przyswajanie witaminy C, wapń, fosfor. Cennym składnikiem jest także kwas jabłkowy (L-malic acid).

Działanie:

  • wzmacnia układ odpornościowy (wzmaga produkcję przeciwciał)
  • chroni przed przeziębieniami
  • wzmaga detoksykację 
  • bierze udział w syntezie kolagenu
  • chroni przed chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki – w tym nowotwory, gdyż zawarty w acerola kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • działa przeciwzapalnie i przecimiażdżycowo
  • zwiększa wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego

Zastosowanie:

  • polecana przy  obniżonej odporności i częstych zachorowaniach
  • przyspiesza czas wyjścia z choroby i czas rekonwalescencji
  • polecana przy kuracjach oczyszczających organizm
  • dla polepszenia kondycji skóry (przyspiesza produkcję kolagenu)
  • dla osób zmagających się z miażdżycą i stanami zapalnymi żył
  • polecana osobom ze skłonnością do anemii 

Jak stosować?

Acerolę możemy zastosować w formie czystego proszku dosypywanego np. do soku, tabletek do ssania lub łykania oraz 100% soku

Autor: Marta

Tagi:
  • acerola
  • anemia
  • odporność
  • poznajemy zioła
  • przeziębienie
  • witamina c
  • zioła