• » Witamy na naszym blogu bio-market.pl
  • » POMYSŁ NA OBIAD - PAD THAI

POMYSŁ NA OBIAD - PAD THAI

Nie macie pomysłu na obiad ?? Zapraszamy Was w kulinarną wyprawę do Tajlandii na typowe tajskie danie uliczne-> Pad thai.  Przygotowuje się je w krótkim czasie i spożywa się  od razu. Odgrzewane nie smakuje już tak samo! Istnieje kilka wersji tego dania – poznajcie naszą, a z łatwością przygotujecie pad thai sami!

W pad thai niezwykle ważny jest wybór makaronu nie każdy się nadaje. My polecamy gruby makaron ryżowy, który jest lekkostrawny, niskokaloryczny i bezglutenowy a po ugotowaniu staje się biały i elastyczny do tego świetnie smakuje. 

Czas na sos do pad thai to taka wisienka na torcie:) Co będzie potrzebne? Pierwszy składnik to sos rybny ‒ tłoczy się go ze sfermentowanych ryb i z krewetek. Oprócz sosu sojowego jest to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni azjatyckiej.

Sos sojowy także będzie potrzebny ‒ powstaje on w procesie fermentacji ziarna soi, ziarna pszenicy, wody i soli. Sos ten nie tylko poprawia smak potraw, ale ma też walory zdrowotne. Dostarcza naszemu organizmowi białka, jest źródłem błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sos sojowy zawiera witaminy z grupy B i może być stosowany w diecie odchudzającej.

Kolejny ważny składnik to pasta z tamaryndowca. Wykonuje się ją z ze sfermentowanego tamaryndu, ma słodko-kwaśny smak. Klasyczny pad thai zawiera kiełki, szalotkę i orzeszki ziemne. My do naszego dodamy jeszcze  czosnek niedźwiedzi.

Dlaczego warto zrobić pad thai w domu? Po pierwsze – bo jest pyszny! Poza tym bardzo szybko się go przygotowuje i można do woli eksperymentować z dodatkami. Sprawdzi się w wersji mięsnej z wieprzowiną, wegetariańskiej z jajkiem i wegańskiej z warzywami (przy przygotowywaniu wersji wegetariańskiej albo wegańskiej możesz pominąć sos rybny i dać trochę więcej sosu sojowego).

SKŁADNIKI

100 g makaronu ryżowego- 5 mm-> KUPISZ TUTAJ

2 łyżki oleju do przygotowania potraw w woku-> KUPISZ TUTAJ

3 ząbki czosnku

8 krewetek (obranych i oczyszczonych)

 2 jajka

1 szklanka kiełków fasoli mung

1 pęczek szczypiorku

1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego ->KUPISZ TUTAJ


SOS

4 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki-> KUPISZ TUTAJ

2 łyżki pasty tamaryndowej

3 pełne łyżki ksylitolu ->KUPISZ TUTAJ

2 łyżki sosu sojowego->KUPISZ TUTAJ 

1 łyżka mielonej chili

2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych->KUPISZ TUTAJ

PRZYGOTOWANIE

Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.W dużym woku lub patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, po chwili włożyć krewetki, podsmażyć ok. 2 minuty Wbić jajka, podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając. Dodać makaron i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos). Na koniec dodać kiełki i szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. Wszystko wymieszać.Posypać orzeszkami ziemnymi i gotowe :) .

SMACZNEGO! :) 

Autor: Lucyna

Tagi:
  • OBIAD
  • Pad thai
  • Tajlandia
  • tajskie danie
  • zrób to sam