• » Witamy na naszym blogu bio-market.pl
  • » Pomysł na obiad - makaron z bakłażanem i pomidorami

Pomysł na obiad - makaron z bakłażanem i pomidorami

Zaczyna się sezon jesienny, warto wykorzystać ten moment na wprowadzenie do swojej kuchni przepysznych sezonowych warzyw. Dziś w roli głównej bakłażan, zwany również oberżyną w prostym przepisie na przepyszny obiad - vege i bez glutenu.

Składniki:

Przygotowanie:
1. Ba­kła­ża­ny kroimy w kost­kę wiel­ko­ści około 1 cm. Przekładamy do miski, obsypujemy solą, mieszamy i odkładamy na 15 minut.
2. W garn­ku oso­lo­ną wodę na ma­ka­ron doprowadzamy do wrzenia i go­tujemy go al dente. Odcedzamy i pozostawiamy na dursz­la­ku. (Wodę po gotowaniu makaronu najlepiej zachować.)
3. Bakłażany odcedzamy i wrzucamy na patelnię z mocno rozgrzanym olejem kokosowym. Smażymy przez około 10 minut, aż będą złote i mięk­kie w środ­ku. Odkładamy na papierowy ręcznik.
4. Posiekany czosnek oraz płatki chili wrzucamy na patelnię po bakłażanach. Podsmażamy przez 30 se­kund dodajemy po­mi­do­ry, wodę, ro­dzyn­ki oraz sporą szczyp­tę soli i pie­przu. Dusimy na dużym ogniu bez po­kryw­ki przez 5 minut, na­stęp­nie dodajemy pod­sma­żo­ne ba­kła­ża­ny i mieszamy.
5. Wrzucamy na patelnię ma­ka­ron, mieszamy i podajemy ze świe­żą ba­zy­lią oraz świe­żo zmie­lo­nym pie­przem.
Smacznego!

Autor: Lucyna

Tagi:
  • bez glutenu
  • makaron penne
  • pomysł na obiad
  • vege