• » Witamy na naszym blogu bio-market.pl
  • » MINIPREPARATY MULTIWITAMINOWE - PESTKI DYNI

MINIPREPARATY MULTIWITAMINOWE - PESTKI DYNI

Królową jesieni jest dynia! Większość osób kojarzy ją jedynie z zabawą halloweenową, a szkoda... bo ma bardzo cenne właściwości zdrowotne. 

Lekkostrawne dyniowe dania powinny zagościć na naszych stołach przez całą jesień. Dlaczego ? Bo nie obciążają przewodu pokarmowego i wspomagają leczenie chorób układu krążenia.

Najcenniejsze kryje się dopiero w środku - pestki dyni to o nich będzie mowa w dzisiejszym poście. 

Można je nazwać małymi „pigułkami” upiększającymi dla Pań i naturalnej Viagry dla Panów :)

  1. Zawierają cały szereg witamin: z grupy B oraz witaminy A, C i E.
  2. Bogate w fosfor, magnez, selen, potas, cynk.
  3. Zawierają dużo lecytyny.
  4. Jest to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dzięki czemu: 

  • Spowalniają przerost gruczołu krokowego.
  • Poprawiają sprawność seksualną i jakość nasienia.
  • Chronią przed miażdżycą.
  • Wyrównują poziom cholesterolu.
  • Niwelują niedoskonałości skóry, walczą z trądzikiem.  
  • Sprawdzą się w kłopotach z koncentracją.
  • Usprawniają prace mózgu .
  • Wspomagają układ odpornościowy.

Dyniowe pestki warto uprażyć na patelni z dodatkiem grubej soli morskiej i przegryzać jak orzeszki:) Można nimi posypać sałatkę, kremowe zupy czy jajecznicę. Można je wrzucić do własnoręcznie robionego chleba lub batonów. 

W kuchni warto mieć również olej z pestek dyni o charakterystycznym orzechowym smaku. Pamiętajcie - używamy go wyłącznie na zimno np. do sałatek. 

Istnieje również olej z pestek dyni do ciała. Ma działanie uelastyczniające i zapobiega powstawaniu rozstępów. Dzięki zawartości potasu ma działanie rozjaśniające na blizny i przebarwienia. Pokochają go Panie w ciąży oraz te, które zmagają się z przebarwieniami i bliznami np. po trądziku.

Autor: Marta

Tagi:
  • DYNIA
  • OLEJ DYNIOWY
  • PESTKI DYNI
  • STOP PROSTACIE
  • WITAMINY